İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cilt Lekelerini Gidermek İçin Neler Yapılabilir?

Lekeler: akne, beyaz nokta, siyah nokta veya sivilce nedeniyle geride kalan her türlü leke, işaret, kusur veya cilt rengini ifade eder. Derinin herhangi bir yerinde gelişebilirler, ancak çoğunlukla yüz veya açık gözeneklere sahip herhangi bir vücut parçası üzerinde gelişebilirler. Yüz lekeleri aslında birçok insanda yaygın bir durumdur. Peki, cilt lekelerini gidermek için neler yapılabilir? Bu sorunun cevabından önce, ciltteki lekeleri tanımak gerekir.

Lekeli Bir Cildiniz Olduğunu Nasıl Anlarsınız? Leke eğilimli cildin genel belirtileri şunlardır:

  • Düzensiz cilt tonu
  • Cilt rengi değişikliği
  • Kaşıntı veya cilt tahrişi
  • Deride kahverengi veya kırmızımsı lekeler
  • Derinin iltihaplanması
  • İltihaplı ve ağrılı püstüllerin görünümü
  • Cildin kuruluğu
  • Cilt dokusunda yumuşaktan pürüzlüye değişim

Tedaviler, lekesiz bir yüz elde etmemize yardımcı olabilir. Sizin için doğru tedavi seçeneğini bulmak için dermatoloğunuzu ziyaret etmeniz önemlidir. İlgili başlıkta cilt lekeleri tedavisine dair ayrıntıları bulabilirsiniz.

Cilt Lekeleri İçin Hangi Tedaviler Uygulanır?

Cilt lekelerini gidermek için neler yapılabilir sorusuna, şu tedavileri örnek gösterebiliriz:

Topikal İlaçlar – yaygın yüz lekelerine karşı ilk tedavi seçeneği olarak topikal ilaçlar reçete edilir. Hafif ila orta dereceli lekeler durumunda, genellikle A Vitamini içeren topikal kremler veya losyonlar reçete edilir. Bazı örnekler arasında tretinoin, tazaroten ve adapalen bulunur. Dermatologlar ayrıca lekeleri gidermek için benzoil peroksit ve salisilik asit içeren kremlerin kullanılmasını önermektedir. Etken madde olarak salisilik asit içeren çeşitli ürünler piyasada kolaylıkla bulunabilmekte ve lekeleri önlemek için kullanılabilmektedir. Topikal kremler ve jeller, iltihabı azaltır ve lekenin kaybolmasına yardımcı olmak için gözenek içinde bulunan bakterileri öldürerek çalışır.

Ağızdan Kullanılan İlaçlar – Ciddi lekelere sahip olan kişiler için, dermatologlar topikal ilaçlarla birlikte ağızdan alınacak ilaçları reçete edebilir. Oral antibiyotikler genellikle reçete edilir ve sonuçlar 6 hafta içinde görülebilir. Bunun dışında, bazı reçetesiz satılan topikal antibiyotikler, lekeleri tedavi etmek için ucuz bir seçenektir. Lekelere karşı Resorsinol, Azelaik asit ve Retin-A içeren kremler tavsiye edilir.

Kimyasal Peeling – cildin dış tabakasını soymak için kullanılan gelişmiş cilt tedavi seçenekleridir. Hafif, orta ve derin olmak üzere farklı kimyasal kuvvetlere sahip peelingler, lekenin ciddiyetine göre seçilir.

Lazer Yüzey Yenileme – Lazer yüzey yenileme, yüzdeki koyu renkli lekelerin giderilmesinde dikkate alınması gereken etkili bir seçenektir. Bu tedavi, cildin üst tabakasını çıkarmak için lazerden gelen ışık enerjisini kullanır ve ayrıca kolajen üretiminde alttaki tabakaları uyarır. Lekelerin ciddiyetine bağlı olarak, birden fazla seans lazer yenileme gereklidir. Tedavi akne izlerinden, yaşlılık lekelerinden, güneşe fazla maruz kalmaya bağlı renk değişimlerinden kurtulmada, cilt dokusunu iyileştirmede ve cilt elastikiyetini artırmada oldukça etkilidir.

Leke Çeşitleri Nelerdir?

Leke geniş bir terimdir ve bildiğimiz gibi birçok türü olabilir. Genel olarak, akne lezyonlarının geride bıraktığı izler, en yaygın yüz lekesi türlerinden biridir. Ciltte görünen diğer bazı leke türleri şunlardır:

Akne İzleri- Yara izleri, cildin dermis tabakasına verilen hasarın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Sivilce veya yara gibi cildin açılmasına neden olan herhangi bir şey yara izine neden olabilir.

Siyah nokta – Siyah nokta, tıkaç (sebum ve ölü deri hücrelerinden oluşan) gözenekleri genişlettiğinde ortaya çıkan açık bir komedondur.

Papüller- Papüller, cilt üzerinde kubbe şeklinde olan küçük ila orta büyüklükteki şişliklerdir. Papüller kahverengi, mor, pembe veya kırmızı renkte olabilir ve papüler döküntü şeklinde kümelenebilir.

Akne Püstülleri- Püstüller, irin birikmesi nedeniyle beyaz veya sarı tabanlı lezyonlardır. Yağ, bakteri ve kir, enfeksiyonla savaşmak için kan hücrelerini çeken cildin gözenekleri içinde sıkışıp kaldığında oluşurlar.

Pigmentli Lekeler – Hiperpigmentasyon, aşırı melanin üretimi nedeniyle koyu lekelerin veya eşit olmayan cilt tonunun ortaya çıkması ile karakterize bir durumdur.

Yaşlılık Noktaları veya Karaciğer Lekeleri – Yaşlılık lekeleri, genellikle güneşe maruz kalan vücudun herhangi bir yerinde görülebilen küçük, koyu lekelerdir. Yaygın bir hiperpigmentasyon türüdür ve genellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Ancak daha genç yaş gruplarında da ortaya çıkabilir.

Melazma Lekeleri– Melazma hamilelik sırasında sık görülen bir durumdur. Kahverengimsi renkte görünürler ve hormonal değişikliklerin yanı sıra güneşe maruz kalma nedeniyle oluşurlar.

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir