İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çil Nedir, Nasıl Oluşur?

Vücudumuz sürekli değişiyor ve gelişiyor, bu da hayatımız boyunca cildimizde yeni lekeler ve büyümelerin yaygın olduğu anlamına geliyor. Bu büyümelere normal gelişimden yaşlanmaya veya cilt hasarına kadar herhangi bir sayıda faktör neden olabilir. Cildimizde bulunan en yaygın lekelerden bazıları, çoğunlukla iyi huylu olan çillerdir. Ancak benlerin ve çillerin ne olduğunu, onları nasıl tanıyacağınızı ve ne zaman kontrol ettirmeniz gerektiğini bilmek önemlidir. Peki, çil nedir, nasıl oluşur?

Çiller; artan melanin ve melanosit konsantrasyonu tarafından da oluşturulur. Ancak benlerin aksine çiller çoğunlukla geçicidir ve güneş ışığına maruz kalmaktan daha fazla etkilenir. Bunlar, çoğunlukla ultraviyole radyasyona sıklıkla maruz kalan bölgelerde ve kızıllar, sarışınlar gibi açık tenli bireylerde bulunan ciltte pigmentli lekeler kümesidir.
Bir çil neye benziyor?
Renk: Çiller normalde kırmızımsı, sarı, ten rengi, açık kahverengi veya siyahtır. Yazın daha koyu hale gelirler ve daha sonra kışın solarlar.

Doku: Çiller tipik olarak düzdür.

Şekil: Çillerin çoğu küçük yuvarlak veya oval lekelerdir.

Boyut: Çiller genellikle 1 ila 2 milimetre boyutundadır.

Çillerin ne olduğunu ve neden bazı insanlarda bulunduğu detaylarına çil nedir, nasıl oluşur? Başlıklı yazımızda ulaşabilirsiniz.

Çiller Hakkında Bilmemiz Gerekenler Nelerdir?

Çiller zararlı veya bir sağlık sorununun işareti değildir. Bunlar sadece ciltte küçük gruplar halinde bulunan pigment hücreleridir (renk içeren hücreler). Çiller genellikle ten rengi veya açık kahverengi, düz ve çok küçüktür. Bazen üst üste gelirler ve böylece daha büyük görünebilirler.

Çiller ve Güneş

Güneşte dışarıda olmak çillere neden olabilir veya onları daha koyu hale getirebilir. Kimlerde çil olma olasılığı daha fazladır? İnsanlar, özellikle açık tenli çocuklar (bu, tenlerinin ve gözlerinin açık renkli olduğu anlamına gelir). Açık tenli insanların derilerinde daha az melanin bulunur. Melanin, belirli cilt hücreleri (melanositler olarak adlandırılır) tarafından üretilen bir kimyasaldır; ultraviyole (UV) ışınlarını yansıtarak ve emerek cildi güneşin zararlarından korumaya yardımcı olur.

Cildinizde ne kadar fazla melanin varsa, ten renginiz o kadar koyu olur! Açık tenli insanların ciltlerinde başlangıçta daha az melanin bulunur, ancak melanositlerinin bazıları güneşe maruz kaldıklarında daha fazla melanin üretir. Bu nedenle, kolayca eşit bir bronzluk elde etmek yerine, bazen çiller alırlar.

Çiller ve Benler Arasında Nasıl Farklar Vardır ve Ne Zaman Tehlikelidir?

Çiller normalde benlerden daha küçük ve daha düzdür. Ayrıca cildin bir bölgesinde bir küme halinde gelmeleri çok daha olasıdır. Çiller; güneş ışığına maruz kalmaktan daha fazla etkilendiğinden, yazın daha koyu hale gelme ve kışın solma eğilimi gösterirler. Çil nedir, nasıl oluşur? Sorusundan sonra bu cilt lekelerinin ne zaman risk oluşturduğuna da bir göz atmakta fayda vardır.

Ne zaman ilgilenilmeli?

Hem çiller hem de benler güneşe maruz kalma veya hormonlar gibi faktörler nedeniyle değişebilir. Bununla birlikte, bu faktörler sadece bir tane değil, bir dizi ben veya çilleri etkileme eğilimindedir. Tek bir büyümenin kendi kendine değiştiğini görüyorsanız, bu potansiyel bir risk olarak görülmelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer göstergeler, asimetrik, düzensiz kenarlı, düzensiz renklerle gelen veya açıklanamayan kanama veya kaşıntıya sahip benler veya çillerdir.

Bazı insanlar kışın neredeyse tamamen kaybolan ve yazın geri dönen çillere sahiptir. Diğer insanların çilleri güneş olsun ya da olmasın pek değişmez ve yıl boyunca görülebilir. Çiller ayrıca insanlar yaşlandıkça solma eğilimindedir. Çilli olsanız da olmasanız da güneş kremi sürdüğünüzden ve diğer güneş güvenliği kurallarına uyduğunuzdan emin olun.

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir