İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama belirtileri nelerdir? Sorusu, cildinde kaşıntı ve kızarıklık olan birçok kişinin araştırdığı sorular arasında yer almaktadır. Egzama, ayrıca atopik dermatit (AD) olarak bilinmektedir. Atopik dermatit (AD), kaşıntılı deri ile başladığı için genellikle “kızaran kaşıntı” olarak adlandırılmaktadır. Kaşıntılı deriyi kaşımak, kızarıklığın ortaya çıkmasına neden olur. Bu kızarıklık da çok kaşıntılı olma eğilimindedir.

Egzama, cildin herhangi bir bölgesinde herhangi bir yaşta gelişebilir. Bununla birlikte, belirli yaşlarda vücudun belirli bölgelerinde ortaya çıkması ve söz konusu görünüme sahip olması daha olasıdır. Egzama belirtileri nelerdir? Sorusuna, öne çıkan şu belirtiler ile cevap verebiliriz:

  • Kafa derisi ve yüzde, özellikle yanaklarda oluşan kırmızı şekiller
  • Cildin kuru, pullu ve kaşıntılı olması
  • Kabarcıkların sızması ve sonrasında bu kabarcıklardan sıvı akması
  • Aralıklar ile geçen ancak tekrar gelen kaşıntıya neden olur

Yıllarca süren kaşınma, insanların egzamalı bölgelerinde kalıcı olarak kalınlaşmış deriye neden olmaktadır. Bu cilt her zaman kaşınır. Çalışmalar, AD’nin kaygı ve depresyon duygularına neden olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmalardan elde edilen bulgular, depresyon ve kaygının genellikle kaşıntı, ağrılı cilt ve uyku problemlerinden kaynaklandığını göstermektedir. AD ile yaşayan insanlar, diğer insanlar döküntülü bölgeleri gördüğünde bazen utandıklarını söylüyorlar. Bu da depresyon ve kaygı duygularına yol açarak insanların daha fazla yalnız kalmasına neden olabilir.

Bebeklerde Egzama Nasıl Gelişir?

Egzama belirtileri nelerdir? Sorusu, sadece yetişkinleri ilgilendiren bir konu değildir. Bebeklerde de egzama görülebilmektedir. Bebeklerin sıklıkla başlarında egzama görülmektedir. Vücudun diğer bölgelerinde de görünebilir. Bebeklerde nadiren bebek bezi bölgesinde AD gelişir. Cilt AD için çok nemli kalır. Bebek bezi bölgesinde bir döküntü, büyük olasılıkla bebek bezi döküntüsüdür.

AD çok kaşıntılı olduğundan, kaşıntıyı kaşımak için bebeklerin yatak takımlarına, halılara ve diğer nesnelere sürtündüğünü görebilirsiniz. Bir bebek ayrıca:

  • Uyumakta zorluk çekiyorsa
  • Genellikle sürtünme nedeniyle cilt enfeksiyonları geliştiriyorsa, egzamadan söz edilebilir.

2 yaş ile ergenlik arasında başladığında, bir çocuk genellikle şu belirti ve semptomlara sahiptir:

  • Genellikle dirsek veya diz kıvrımlarında başlayan döküntü. Döküntünün ortaya çıktığı diğer yaygın yerler boyun, bilekler, ayak bilekleri ve bacaklar arasındaki kıvrımdır.
  • Döküntünün göründüğü yerde kaşıntılı, pullu yamalar.

Egzama Ciltte Nelere Sebep Olur?

Zamanla, egzamalı cilt şunları yapabilir:

  • Egzamalı bölgenin koyulaşması
  • Cildin, kendini sık çizilmelere karşı korumak için deri kalınlaşması
  • Pürüzler (sadece kalınlaşmış deride)
  • Her zaman kaşıntı (sadece kalınlaşmış deride)

Yetişkinlerin yaklaşık %2 ila %3’ü egzamaya sahiptir. Bazıları, egzamayı çocukken geliştirmiş ve devam eden belirtilere sahiptir. AD’li kişilerde cilt enfeksiyonu geliştirme riski daha yüksektir. Bir cilt enfeksiyonunun belirtileri arasında sarı kabuklar ve küçük, irin dolu şişlikler bulunur. AD’nin temizlenip yıllar sonra geri dönmesi de mümkündür. Nadir olmakla birlikte, AD 18 yaşından sonra başlayabilir. Yetişkinlerde, AD daha az kızarıklığa neden olma eğilimindedir. Yetişkinler, bunun sonucunda şu problemler ile karşı karşıya kalabilir:

  • Son derece kuru cilt
  • Kolayca tahriş olan cilt
  • El egzaması
  • Göz problemleri (göz kapaklarında egzama, katarakt)

Yıllardır egzamanız varsa, cildinizin yamaları kalıcı olarak kalınlaşmış ve kösele bir doku geliştirmiş olabilir. Bu, yıllarca süren çizme ve kaşımadan kaynaklanır. Etkilenen cilt ayrıca çevreleyen ciltten daha koyu (veya daha açık) görünme eğilimindedir. Kalınlaşmış cilt her zaman kaşınabilir.

Yetişkinlerin, çocukların aksine, genellikle gözlerinin çevresinde AD vardır. Gözlerinizi çevreleyen kalınlaşmış, koyu bir cilt göreceksiniz. AD’li bu cilt, çok kaşıntılı hissetme eğilimindedir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir