Mevcut ortamda çoğumuzun artan stres, belirsizlik ve endişe duyguları yaşaması anlaşılabilir bir durumdur. Bu, finansal baskıların, kendi sağlığımız veya sevdiklerimizin sağlığı için endişe duymanın ve gelecekle ilgili belirsizliklerin sonucu olabilir. Bu gibi durumlarda bazı psikolojik problemler yaşayabiliriz. Duygusal yeme isteği, duygusal açlık durumları da tam olarak bu dönemlerde ortaya çıkabilmektedir. Peki, duygusal açlığı yenmek için neler yapabilirsin? İyi haber şu ki; kontrolü geri almamıza ve aşırı yemeyi önlemenize yardımcı olacak etkili stratejiler var. Duygusal açlığı anlamak, bunun üstesinden gelmek için önemli adımlardır. Duygusal açlığı yenmek için neler yapabilirsin? Sorusunun öne çıkan cevapları ise şu şekildedir:
- Dikkatli yeme alıştırması yapın
Hiç kendinizi bir yemeği bitirdiğiniz ve yemeği yediğinizi hatırlamadığınız bir durumda buldunuz mu? Yalnız değilsiniz. Çoğumuz yemek yerken başka bir şeye odaklanırız, bu nedenle yemek yeme eylemi “otomatik pilotta” yapılır. Dikkatli yeme, ne yediğimiz, ne kadar yediğimiz ve neden yediğimiz konusunda daha bilinçli olmamıza yardımcı olan önemli bir araçtır. Uzun vadede bu, porsiyon boyutlarımızı kontrol ederek ve vücudumuzun gerçekte ihtiyaç duyduğu şeyle uyum içinde kalarak kilo vermeye yardımcı olabilir.
Genel olarak farkındalığın amacı, çoklu görevin tam tersi olan tek bir şeye bilerek ve yargısız bir şekilde dikkat ederek pratik yapmaktır. Dikkatli yeme durumunda bu, tüm dikkatinizi yemek, atıştırmalık veya içecek olsun, yemeğinizi seçme, hazırlama ve yeme sürecine çevirmek anlamına gelir.
- Dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırın
Dikkatli yemenin ilk adımı, yemek zamanlarında dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmaktır. TV, cep telefonunuz, araba kullanma veya iş gibi çevremizle meşgulsek, tamamen yeme sürecine odaklanmak zordur. Bu, genellikle vücudumuzun ihtiyaç duyduğundan daha fazlasını yememize veya tokluk noktasını geçmemize neden olur. İdeal olarak, çalışma alanınızdan uzakta bir masada yemek yemeye çalışın. Ve diğer dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirin. Başkalarıyla birlikte yemek yemek, yemek zamanlarını geçirmek için harika bir yoldur. Yalnız yaşıyorsanız, yemek zamanlarında arkadaşlarınız veya ailenizle görüntülü sohbet etmeyi bile düşünebilirsiniz.
Duygusal Açlığı Yenmek İçin Duyuları Harekete Geçirme ve Yavaşlatma Stratejileri Nasıl Uygulanır?
- Duyularınızı harekete geçirin
Yemekten önce, yemeğinize bakmak ve koklamak için bir dakikanızı ayırın. Ayrıca yemeğinizin nereden geldiğini, nasıl yetiştirildiğini ve hazırlandığını düşünmek için biraz zaman ayırın. Bu, ne yediğinizi ve yemeğinizi tabağınıza almak için harcadığınız emeği takdir etmenize yardımcı olacaktır. Yemeği yerken, her bir lokmanın ağzınızda nasıl bir tada sahip olduğuna odaklanın ve her lokmanın tadını çıkarın. Birbirine iyi uyan belirli dokular veya tatlar var mı? Dikkatinizi yediğiniz yemeğin tadını çıkarmaya çevirin. Belirli bir yemeği yerken diğerlerini güçlendirmek için duyularınızdan birini kısmayı da deneyebilirsiniz. Örneğin, bir parça çikolata veya bir top dondurmanın tadını çıkarırken gözlerinizi kapatabilirsiniz. Bu aktivite, tat ve koku gibi diğer duyularınızı çok daha aktif hale getirebilir, bu da çikolatanın tadını daha fazla çıkarmanız ve sonrasında daha tatmin olmanız anlamına gelir.
- Yavaşlatmak
Bir sonraki adım, yemeğinizi yemek için zaman ayırmaktır. Genellikle hareket halindeyken veya başka bir şeye odaklanırken aceleyle yemek yeriz. ’20, 20, 20′ stratejisi, yemek ve yemek yeme konusundaki farkındalığı artırmak için yararlı bir araçtır. Her öğünde:
- Yemeğinizi 20 saniye çiğneyin
- Ağız dolusu öğünler arasında çatalınızı 20 saniye bırakın
- Yemeğinizi yemek için 20 dakika ayırın.
Tamamen yemeğinize konsantre olun ve zihninizin dağıldığını hissetseniz bile devam edin. Vücudunuzun açlık sinyalleriyle daha uyumlu hale geldikçe ve ne yediğinizin daha çok farkında oldukça, muhtemelen daha az yemeniz gerektiğini göreceksiniz.
Duygusal Açlığı Yenmek İçin Dikkatli Yemek Şart Mı?
Mevcut ortamda, çoğumuz kendimizi normalden daha fazla atıştırırken buluyoruz. Ve yiyecek alımımızın kontrolünü kaybetmiş gibi hissediyoruz Dikkatli yemek, yiyecek seçimlerimizi daha fazla kontrol altında hissetmemize yardımcı olacak yararlı bir stratejidir.
- Dikkatli yemek ne yediğimiz ne kadar yediğimiz ve neden yediğimiz konusunda daha bilinçli olmayı içerir.
- Yemeklerimizi seçme, hazırlama ve yeme sürecine daha fazla dikkat etmek anlamına gelir.
- Yemek ve atıştırmalık yerken dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak, açlık ve tokluk duygularımızla daha uyumlu kalmamıza yardımcı olabilir.
- Yemek yerken tat, koku, ses, his ve görme dahil olmak üzere tüm duyularımızla meşgul olmak, yemekten sonra daha mutlu hissetmemize yardımcı olacaktır.
- Yemek yerken yavaşlamak, vücudumuza tok hissetmek için yeterli zamanı da verebilir. Böylece tokluk ipuçlarımıza daha erken yanıt vermeyi öğrenebiliriz.
İlk yorum yapan siz olun