İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bebeklerde Sarılık Hastalığı Nedir?

Genel olarak bebeklerde sarılık hastalığı sıklıkla karşımıza çıkan bir sorundur. Yüzde 25-30 oranında her yeni doğanda bu sıkıntı gözlemlenir. Kendiliğinden geçen bir sağlık sorunu gibi görünse de, kesinlikle kontrol altına alınmalı ve takip edilmelidir.

Genetik, gebenin ve dolayısıyla bebeğin yetersiz beslenmesi, erken doğum gibi sebeplerle bu sorun yaşanabilmektedir.

Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık Belirtileri Nelerdir?

Doğum sonrasında bebekte belirgin şekilde sarı bir renk alma olur. Yeni doğan bebeklerde sarılık seyri yüz, kol, bacaklar, beden ve en son aşamada avuç içlerinde belirgin bir şekilde gözlemlenir. Takip aşamasında bu sürece çok dikkat edilir.

İlerleme süreci boyunca bir uzmanın gözetimi şarttır. Kendi kendine geçmeyen sarılıklar, çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına neden olacaktır.

Bebeklerde Sarılık Çeşitleri Nelerdir?

Gözlemlenen bebeklerde sarılık çeşitleri iki ana başlık altında toplanmaktadır.

Fizyolojik sarılık, doğum sonrasında 2 ile 4 günlük süreçte göze çarpar. Bu tip sarılıkta tedavi uygulanmasına gerek olmaz. Hastalık 7 ya da 10 gün içinde kendiliğinden geçecektir. Sarılığın ana sebebi, bebeğin anne karnında aldığı bilirubin maddesiyle alakalıdır. Normal şartlarda bu madde doğumdan sonra bebek tarafından atılmaktadır.

Patolojik sarılık doğum sonrasında, hızlı bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Anne ve bebeğin kanlarının uyuşmamasından dolayı ortaya çıkar. Bebeklerde doğuştan bazı maddelerin eksik olması, annenin hamileyken kullandığı ilaçların çocuğa geçmesi bu tip sarılık sebebi olabilir. Ayrıca hamileyken geçirilen enfeksiyonlar da bu sarılık riskinin biraz arttırmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra uzamış sarılık olarak adlandırılan bir tablo da bulunmaktadır. Erken doğan çocuklarda üç haftaya kadar süren süreç, zamanında doğanlarda ise iki hafta sürebilmektedir.

Yeni Doğan Sarılığı Ne Zaman Tehlikeli?

Yukarıda da bahsedildiği üzere, sarılık her zaman korkulması gerekilmeyen bir durumdur. Bununla birlikte izlenmeli ve belli aşamaya gelmesi durumunda kesinlikle müdahale edilmelidir. Yeni doğanlarda sarılık ne zaman tehlikeli olduğu konusu tamamen uzmanlarına izlenimlerine bağlıdır. Sarılık türü, izlenimleri ve süresi belirleyici bir etmendir. Her anlamda ülkemizde yeni doğan ünitelerinde bu süreçler titizlikle takip edilerek, gerekli önlemler alınmaktadır.

Sarılık tedavi sürecinde, bilurbin oranının düşmesi için fototerapi ışıklı uygulaması yapılır. Eğer patalojik bir durum söz konusu ise, komple kan değişimi ile sorun çözülmektedir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir