İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nikotinin Zararları Nelerdir?

Nikotinin zararları nelerdir şeklindeki sorular, son dönemde sıklıkla araştırılmaktadır. Nikotin, maddesel bazda çok zararlı bir bileşendir. Kalp krizine ve inmelere yol açabilmektedir. Ayrıca solunum ve kalp sorunlarına yol açtığı bilinmektedir. İnmelere yol açmasının sebebi olarak nikotinin epinefrin adı verilen bir hormonu salgılamayı arttırmasıdır. Bu hormon, kan basıncını, kalp hızını, kan şekerini ve solunumun sayısal bazda artmasını sağlamaktadır. Böylece sigara içtikten sonra her ne kadar rahat hissedilse de vücudumuzun göremediğimiz alanları daha hızlı çalışmaktadır.

Oksijen seviyesinin tekrar aynı seviyeye çıkarılması için daha hızlı bir şekilde kan pompalanmaktadır. Bu da kalbin üzerinde daha fazla bir yüke neden olmaktadır. Uzun vadede kalp, stres altında ezilir ve çöker. Bu da kalp krizi ya da felçlere neden olmaktadır. Nikotin aynı zamanda kan damarlarını büzer ve kalp krizi riskini arttırmaktadır. 

Nikotin, ince ve saça benzer bir şekilde silia adı verilen yapılara da zarar vermektedir. Bu yapılar mikropların ve yabancı kaynaklı maddelerin ciğere ulaşmasına engelleyen yapılardır. Nikotin bu anlamda KOAH hastalığına ve tekrarlayan öksürük – hırıltı gibi durumlara neden olabilmektedir. Sigara içerisinde bulunan nikotin aynı zamanda akciğer kanserine neden olmaktadır.

Nikotin Nedir?

Nikotin, patlıcangiller familyasında yer alan güçlü ve uyarıcı bir alkaloiddir. Nikotin, insan vücuduna rahatça geçerek barınabilmektedir. Vücuda alınma şekli cilt yoluyla, burun, nefes, ağız yoluyla olabilmektedir. Sadece 10 saniye içerisinde kana karışır ve beyine kadar ulaşır. Nikotinin merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sisteminde eşit şekilde uyarıcı etkiler ve depresan etkileri bulunmaktadır. Nikotin vücuda alındıktan sonra uyanıklık, hafıza ya da dikkatin artması ve sıkıntılardan kurtulma gibi “etkiler” oluşmaktadır. Ancak aynı zamanda nikotinin kendisi de gerginlik yaratabilmektedir. Nikotin bağımlılığı, tarihsel olarak kırılması zor bir bağımlılık olarak ifade edilmektedir. Eroin ve kokain bağımlılığına benzer özellikler göstermektedir.

Nikotini Bırakma Yolları Nelerdir?

Sigara, günümüzde en sık nikotin alma biçimini oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu başlığa sigarayı bırakma yolları adını da verebiliriz. Sigarayı bırakmak birçok kişi tarafından kolay olmayan bir eylem olarak adlandırılsa da aslında kolay bir eylemdir. Sigarayı psikolojik olarak bıraktığınız takdirde hiçbir şekilde canınız istemeyecek ve kullanmayacaksınız. Bunun için türlü sigarayı bırakma tekniği bulunmaktadır. Nikotin, bağımlılık yaratan bir madde olduğundan ve sigara içerisinde nikotin olduğundan dolayı bağımlılıklar ortaya çıkmaktadır. Ancak bunun yerine başka şeyler koyarak, kendinizi meşgul ederek sigarayı bırakabilmeniz mümkündür.

Sigarayı bırakmak için öncelikle beslenme düzeninize ve su içmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Sigara yerine su içerek isteğinizi biraz olsun bastırabilirsiniz. Sigara gibi olumsuz bir faktörün yerine olumlu bir faktör koyarak bağımlılığı farklı türlere çevirebilirsiniz. Ayrıca egzersiz yapmak, başka şeylerle oyalanmak, yine nikotini bırakma evresinde size yardımcı olacaktır. Egzersiz yaparak endorfin hormonunu daha çok salgılayabilir ve sigaraya psikolojik olarak sarılma nedenlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Nikotin bağımlılığını ortadan kaldıramıyorsanız mutlaka uzman bir doktor ile beraber tedaviye başlayınız. Ayrıca konu ile ilgili sürekli araştırmalar yapmak da bu noktada size faydalı olacaktır. Sigaranın yerine elinizi oyalayan bir tesbih bile işinizi görebilir. Yeter ki bu yolda azimli ve istekli olun. Bunun için yapacağınız her şeyden önce mutlaka kararlılık ve istek gerekmektedir. 

Nikotini başarılı bir planlama ile bırakabilir ve zararlı etkilerinden kurtulabilirsiniz. Görüldüğü üzere kanserojen olması, kalp ve damar sağlığını bozması, ciğerlere olumsuz etkiler göstermesi başta olmak üzere nikotinin birçok zararı bulunmaktadır. Azimli ve istekli, kararlı olarak bu bağımlılıktan kurtulabilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir