İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karaciğeri Temizleyen Besinler Nelerdir?

Karaciğer; kanda bulunan alkol ya da ilaç gibi zararlı maddelerin temizlenmesinde oldukça etkili hayati bir organımızdır. Dolayısıyla bu denli önemli bir organ için karaciğeri temizleyen besinler nelerdir sorusuyla araştırma yapmak, insanlar tarafından tercih edilmektedir. Karaciğer, kan pıhtılaştıran unsurları depolayarak enzimlerin ve proteinlerin temizlenmesinde etkilidir. Ayrıca alkol, kızarmış gıdalar, katı yağlar, tuz ve şekerin aşırı tüketimi karaciğeri yoran unsurlar arasındadır. Karaciğeri onaran ve temizleyen besinler aşağıdaki gibidir;

  • Brüksel Lahanası: Beslenme planlarında çok yer almayan bu besin, sağlık açısından çok faydalıdır. İnsan vücudunda zararlı maddelerin atılmasında faydalıdır ve karaciğere yardımcı olur. Bu nedenle karaciğerin temizlenmesi ve fazla yorulmaması konusunda oldukça etkilidir.
  • Sarımsak: Sarımsak, karaciğerin işlevlerini geliştiren ve düzene sokulmasında yardımcı olan bir fonksiyona sahiptir. Ezilerek tüketildiğinde iltihapları giderici özelliği de bulunmaktadır. Antibakteriyel özellikleriyle karaciğere destek olur.
  • Elma: Elma, yüksek lif içerir. Karaciğer açısından en yararlı meyvelerden birisidir. Pektin lifi, elmada yer alır ve bu lif, kolesterolün kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Bununla birlikte vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. 
  • Avokado: Sağlıklı yağ açısından oldukça zengin olan avokado, güzellik maddelerinde kullanılmasıyla ünlüdür. Ancak karaciğeri koruduğu ve işlevselliğini arttırdığı, bilimsel olarak da ispatlanmıştır. Bu nedenle avokadonun uygun miktarlarda ve tekrarlarda tüketilmesi, karaciğer temizliği açısından oldukça uygun olacaktır. 

Karaciğer Temizliği Nasıl Yapılır?

Karaciğeri temizleyen besinler nelerdir sorusuna yanıt verdikten sonra karaciğer temizliği ile alakalı diğer bilgilere göz atabiliriz. Karaciğer, insanın yaşamı ile alakalı olarak hayati bir öneme sahip organımızdandır. Karaciğer, insan vücudundaki zararlı maddelerin atılmasında oldukça önemli bir görev üstlenir. Karaciğer temizliği ile alakalı olarak uygun gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Bu gıdaları tüketmeniz halinde çok daha sağlıklı bir karaciğer yapısına sahip olabilirsiniz. İlgili besinlerin çokça tüketilmesi, bolca sıvı tüketilmesi, karaciğer açısından oldukça faydalıdır.

Karaciğer temizliğinin yapılması, vücut için oldukça faydalıdır. Örneğin karaciğer yağlanması problemi yaşıyorsanız, bu gıdaları tüketerek bu bölgedeki yağların giderilmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle çok daha sağlıklı bir karaciğere sahip olabilir, işlevselliğini artırabilirsiniz. Karaciğer, çok önemli bir organ olduğundan, titizlikle dikkat edilmelidir. Bu besinleri mutlaka uygun miktarda tüketmeniz oldukça önemlidir. 

Karaciğer En Hızlı Nasıl Temizlenir?

Limon suyu, karaciğerin hızlı bir şekilde temizlenmesi için oldukça ideal bir besindir. Ilık suya limon sıkarak hazırlayabileceğiniz karışımla, karaciğerdeki toksinlerin atılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı sindirimi destekler. Bununla beraber bol su içmek, karaciğer temizliği açısından oldukça önemlidir. Günde 6 – 8 bardak su içerek karaciğeri temizleyebilir, ayrıca böbreklerin de temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Kilo verme konusunda da bol su içmek, oldukça etkilidir. Vücudun her zaman nemli kalması için mutlaka bol miktarda su içilmesi gerekmektedir.

İşlenmiş yiyeceklerden kaçınarak karaciğer sağlığını koruyabilirsiniz. Rafine unlar, şekerler ve diğer işlenmiş ürünlerden kaçınmanız gerekir. Çünkü karaciğer, bu maddeleri direkt olarak yağa ya da kolesterole dönüştürür. Yağ ve kolesterol ise vücut açısından zararlıdır. Yüksek trigliserit oranları, kalp rahatsızlıklarına da yol açabilmektedir.

Karahindiba kökü, karaciğeri temizlemek için etkili olan bitkilerden birisidir. Tarih boyunca karaciğer problemleri için kullanılan bu bitki, çay olarak tüketilebilmektedir. Yeşil çay, bu anlamda yardımcı olabilecek diğer çay ürünüdür. Yeşil çay, karaciğeri temizleme konusunda oldukça etkili bir içecektir. Alkol ile gelen zararları bu şekilde bertaraf edebilirsiniz. Ancak yine de alkol tüketmenin zararlı olduğunu tekrarlamak istiyoruz. Yeşil çaylar, kanser ile doğal yollardan savaşır ve karaciğer yağlarının çözülmesine yardımcı olur. 

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir