İlk kez II. Dünya savaşında paraşüt yapımında kullanılmıştır, bu sebeple paraşüt kumaş ismi ile anılmaya başlamıştır. Farklı bir örgü tekniği ile yapılmış olan bu kumaş türünün örgü sistemi çapraz bağlarla oluşturulmuş özel bir kumaş türüdür. Paraşüt kumaş nedir, özellikleri ve nerelerde kullanıldığına değinelim.
Paraşüt Kumaş Özellikleri Nelerdir?
Diğer kumaşlardan ayrılan ve tercih edilmesinin bir nedeni ise dayanıklılığıdır, bu kumaş türü yırtılmaz. İngilizce de ripstop kelimesinden gelmektedir, anlamı ise yırtılmazdır. Paraşüt kumaşın yırtılmamasının sebebi özel örgü tekniğidir, örgüsü sık ve çapraz şekilde yapılmış minik karelerden oluşur. Bu kareler sayesinde kumaş delinse bile deliği büyümez ve böylece yırtılmaya dayanıklılığı artmış olur. Bu durumda haliyle dikimini de zorlaştırmaktadır. Aynı zamanda suya dayanıklıdır, esneme payı dokusundan dolayı düşüktür ve ısıya karşı dayanıklı hale getirilebilir. Hafif yapıda bir kumaştır. Şekil almayan bir kumaş olması ve katlanma izi bırakmaması da bir diğer özellikleri arasında sayılabilir. Aynı zamanda rüzgâr geçirmez ve leke tutmaz özellikleri ile de gözde bir kumaştır diyebiliriz. Makinede yıkanması zor olan bu kumaş türünün solma yapmaması için önerilen sıcaklıkta, elde ve ılık su ile yıkanması gerekmektedir.
Paraşüt Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Paraşüt kumaşın özelliklerinden bahsettik. Şimdi ise paraşüt kumaş nerelerde kullanılır? konusuna değinelim. Dayanıklılık ve daha birçok özelliği nedeniyle askeri, itfaiyeci ve polis kıyafetlerinde sıklıkla tercih edilir. Dayanıklılığı ve su geçirmezlik özelliği ile extrem doğa sporları ile uğraşan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Sadece kıyafet olarak değil çanta , kamp malzemesi ve yastık kılıfı gibi ürünlerde de tercih edilmektedir. Teknolojik ürünlerin sudan korunması gerekir. Bu nedenle bu eşyaların kılıfları için su geçirmez, leke tutmaz paraşüt kumaşın kullanıldığını belirtelim.
Moda sektöründe de kullanılan bir kumaş türüdür, daha çok soğuk havalardan ve rüzgârdan koruma amaçlı kullanılmaktadır. Su geçirmez özelliği ile satılan çoğu parke ve mont yapımında kullanılmaktadır. Kaygan ve su geçirmeme özelliğine sahip olması sebebi ile tercih edilmektedir. Soğuk havalarda kullanılabilir fakat bu durum yazın kullanılmayacağı anlamına da gelmemektedir. Terletmez ve yazın rüzgarlı havalarda veya hafif yağmur yağdığında rahatlıkla kullanabileceğiniz bir kumaştır.
Yorumlar kapatıldı.